Luft vatten värmepump

Täck in hela ditt uppvärmningsbehov

När du väljer att värma ditt hus med hjälp av en värmepump så innebär det ett effektivt utnyttjande av solenergi. Solen har ju värmt luften, berget eller vattnet där värmepumpen hämtar värmen. Så oavsett variant så blir både du och miljön vinnare när du väljer att värma huset med hjälp av en värmepump.

Detta bör avgöra ditt val av värmepump

Det gäller i första hand att komma fram till vilken variant av pump som bäst passar dig och ditt hus. Om du har ett hus med vattenradiatorer, så är det i regel bäst med en lösning där pumpen värmer både vattnet för värme och kranvattnet. Nästa fråga är vilken form av solenergi som är mest kostnadseffektiv att utnyttja. Den i luften eller i marken eller berget.

Luft vatten värmepump

En luft/vatten värmepump utvinner värme från utomhusluften och har kapacitet att både klara behovet av värme och tappvarmvatten. Systemet fungerar för dig som värmer huset via vattenradiatorer.

Med en luft/vatten värmepump får du en högre energibesparing än en luft/luft värmepump och en billigare lösning än bergvärme. Enligt beräkningar från Energimyndigheten kan en luft/vatten värmepump spara över 50 % av dina uppvärmningskostnader.

En luft/vattenvärmepumpen hämtar energi från utomhusluften. Detta gör att effektiviteten på systemet avgörs av temperaturen ute. Därför är dessa värmepumpar utrustad men en tillsatsvärmare för de dagar då temperaturen ute är för låg. Vid sådana tillfällen minskar besparingen.

Luft/vattten eller bergvärme

En bergvärmepump hämtar värmen som finns i lagrad i marken. Temperaturen där är mer konstant under året vilket gör att effekten blir mer jämn över tid. Bergvärme är i regel en bra värmekälla. Nackdelen är att detta alternativ medför en relativt hög investeringskostnad. På senare år har pumparna som hämtar värme från luften utvecklats så att de även blir mer kostnadseffektiva än en bergvärmepump.

Det som bör styra ditt val är bland annat: hur mycket du vill investera i din värmelösning samt förutsättningarna på platsen där du bor. För mer information om valet mellan luft vatten och bergvärme läs intervjun med vår värmepumpsexpert Keith Södergren.

Luft/vatten eller luft-luftvärmepump

En luft/luftvärmepump hämtar energi från utomhusluften och kyler/värmer sedan inomhusluften direkt. Det innebär att en luft/luft värmepump är begränsad till att värma/kyla inomhusluften. Fördelen med en luft/luft värmepump är att den är billigare i inköp, enklare att installera och den är utmärkt i hus som saknar vattenradiatorer.

Nackdelen med en luftvärmepump är att den kräver en relativt öppen planlösning för att värmen från inomhusdelen ska kunna cirkulera fritt. Inomhusdelen måste placeras centralt i huset för att ge optimal effekt vilket inte alla gånger blir så snyggt. Samt att den inte ger samma besparing som en luft/vatten värmepump. En generell beräkning som Energimyndigheten gör är att en luft/luft värmepump kan spara mellan 30 % till 50 % av uppvärmningskostnaderna.

Så här fungerar en luft vatten värmepump

luft-vatten-bergvarme

Enkelt beskrivet går det till så här. Utedelen suger in uteluften som förs in i ett slutet system. I systemet finns ett köldmedium som förångas. Gasen som bildas komprimeras av en kompressor. På så sätt höjs temperaturen och värmen kan via en kondensor överföras till husets vattenburna värmesystem. Köldmediet kondenseras och processen upprepas.

Minst lika effektiv som bergvärme

Utvecklingen av luft/vatten har gått snabbt. Dagens luftvatten värmepump är i många fall minst lika effektiva som en bergvärmepump och tack vare att man slipper djupborrningen, så blir investeringskostnaden lägre.

En luft/vatten värmepump kan dimensioneras för att täcka hela husets värme-och varmvattenbehov. Den kan även kombineras med andra lösningar exempelvis solvärme. Det gör systemet flexibelt för framtida energilösningar.

Slutligen sprids värmen i ett luft/vatten system mer effektivt än uppvärmning via en luftvärmepump som fungerar bäst vid en öppen planlösning

Det här bör du tänka på i valet av luft/vatten

Du bör väga investeringskostnaden mot ditt uppvärmningsbehov. I ett litet hushåll med låg förbrukning blir det kanske svårt att tjäna in det du betalat för en luft/vatten värmepump. Tänk även på ditt nuvarande värmesystem huset. En luft/vatten värmepump kräver ett vattenburet system

Fundera också över i vilket tidsperspektiv du vill tjäna in din investering, vill du ha igen investeringen på tre år eller längre tid? Tänk även igenom vilka önskemål och tekniska möjligheter du har gällande installationen (exempelvis var pumpen kan placeras).

Hur räknar jag ut hur stor effekt jag behöver?

På Energimyndighetens hemsida http://energimyndigheten.se/sv/ finns schabloner som kan hjälpa dig att beräkna din energiförbrukning. Du måste även ta hänsyn till husets isolering, om fönster har bytts ut och liknande renoveringar som kan spara in på energiförbrukningen i hushållet.

Vad kostar en luft/vatten värmepump?

En luft/vatten-värmepump kostar mellan 85-110 000 beroende på vilken modell och kapacitet du väljer. En billigare pump håller sämre än en dyrare. En billigare pump är även mindre effektiv och ger en sämre komfort än de dyrare varianterna, men för ett mindre hushåll med låg förbrukning kan en dyrare pump vara en sämre investering.

Det som avgör kostnaden är vilken pump du har valt. Med en luft/värmepump tillkommer inte någon borrning som vid bergvärmeinstallation.

Varför välja Nortech Energi

Vi gör inga installationer utan en grundlig genomgång

Innan en optimal lösning för just ditt hushåll kan väljas ut och en installation kan ske är det ett måste att en kunnig person från Nortech energi kommer och tittar på ditt hem och hjälper dig med ditt val. Inga installationer sker utan en grundlig teknisk genomgång och självklart är genomgången kostnadsfri.

Vi på Nortech kommer alltid och inspekterar ditt hus kostnadsfritt innan olika typer av lösningar föreslås, detta för att vara säker på att vi hittar en lösning som bäst tillgodoser just dina behov. Självklart tas dina önskemål och tankar med i beräkningen! Vi är inte bundna av en viss värmepumpstillverkare utan föreslår alltid den lösning som vi tror passar dig bäst.

Full certifiering och egna installatörer

Med egna installatörer, ett helhetsåtagande, 5 års helgaranti, full certifiering, full försäkring och konkurrenskraftiga priser är Nortech en bra lösning för dig som vill ha ett bra och hållbart resultat.

Ett innovativt teknik företag

Nortech energi har utsetts till DIs Årets gasellföretag 2006,2007,2008 för sitt goda arbete och har mer än tiodubblat omsättningen de senatse sju åren. Och inte att förglömma, vi håller vad vi lovar. Vi är punktliga och lovar ingenting vi inte vet att vi kan hålla.

Använd formuläret nedan så hjälper vi dig ta fram en skräddarsydd lösning för ditt uppvärmningsbehov.

Boka in en kostnadsfri rådgivning

Mitt namn (obligatoriskt)

Min Email (obligatoriskt)

Mitt telefonnummer

Ort

Ämne

Typ av installation

Meddelande

Mata in koden nedan - förhindrar spam
captcha

 

 

 

 

Åkersberga

Huvudkontor
Smedbyvägen 8
184 32 Åkersberga
Växel: +46 (0) 8 664 09 00
kontakt(at)tech-north.se

Stockholm

Lokalkontor
Torkel Knutssonsgatan 35
118 49 Stockholm
+46 (0) 8 664 09 00
kontakt(at)tech-north.se

Bergslagen/Västra Mälardalen

Lokalkontor
Tuna 10
731 13 Kolsva
+46 (0) 72 062 78 83
kontakt(at)tech-north.se